Hasznos tudnivalók a sünök életéről

A sünök hátát fedő tüskék megvastagodott szőrképződmények. Az alkonyatkor portyára induló sünök gyakran megjelennek a kertekben is.

Keleti sün (Erinaceus roumanicus)

Keleti sün
Kert
Sün

A sünök hátát fedő tüskék megvastagodott szőrképződmények.

Az alkonyatkor portyára induló sünök gyakran megjelennek a kertekben is. Legkönnyebben a kerítés mentén leshetjük meg őket.

A sün évente két almot is vethet, májusban, illetve augusztusban. A kölykök négy hétig csak szopnak.

A keleti sün (Erinaceus roumanicus) a sünalakúak (Erinaceomorpha) rendjébe tartozó 30-35 cm hosszú, zömök testű, rövid, vaskos végtagokkal rendelkező, 4-5 cm farokhosszúságú állat. Feje előrefelé keskenyedik, és a hegyes alsó ajkat messze meghaladó, cipőgombszerű orrban végződik. Fülei oldalt kikandikálnak a tüskék alól, de nem emelkednek ki a szőrzetből. Apró, élénk fekete csillogó szemei oldalra néznek. Hátát fedő tüskéi megvastagodott szőrképződmények, melyek mindegyikén – a sötétbarna tövüktől a fehér hegyükig – barna és fehér csíkok váltogatják egymást. A homlok, fej, nyak és végtagszőrök barnák. Hasa barnásszürke, néha szinte fehér.

Magyarországon elterjedt, a legtöbb fákat, vagy cserjéket legalább elszórtan tartalmazó vidéken megfigyelhető. A településeken kifejezetten gyakorinak mondható jelenléte.

Napnyugta után jár táplálék után, veszély esetén összegömbölyödve szúrós tűpárnává változik, és útját csak akkor folytatja, ha újra biztonságban érzi magát. Más emlőssel nagyon nehezen összetéveszthető, könnyen felismerhető faj.

Az év legnagyobb részében kimondottan magányos állatnak nevezhető, a két nem képviselői csak párzáskor keresik egymás társaságát. A fiatal sünfiak anyjuk után döcögve derítik fel a környéket, azonban amint felcseperednek önálló életet kezdenek.

A sünök látása viszonylag gyenge, de az éjszakai viszonyok között remek szaglására és kifinomult hallására támaszkodva kiválóan tájékozódik. Kedveli a védettebb, kevésbé nyílt helyeket, gyakran kőfalak, kerítések mentén közlekedik. A hideg téli hónapokat farakások, rőzsekupacok alatt téli álomban vészeli át. A kedves állatok téli túlélési esélyeit segíthetjük azzal, hogy az évközben levágott gallyakat és a leveleket a bokrok alól nem gyűjtjük össze, hanem kupacokban hagyva menedéket nyújtunk a sünöknek.

A sajátos védekezési viselkedésük miatt különösen ki vannak téve a közúti gázolásoknak, mivel a gyorsan érkező járművektől megijedve összegömbölyödnek, ahelyett, hogy futni próbálnának. Az óvatos szürkületi vezetés sok sün életét mentheti meg.

Védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

www.sunbarat.hu

Tüskékről
Egy sünit könnyedén megismerni a tüskéiről. A tüskés kültakaró tetőtől talpig megvédi őt megannyi ellenségtől, a pocakján pedig szőr található. Ha veszélyt érez, a vidám szuszogásból pillanatok alatt összegömbölyödik egy tüskelabdává.

A süntüske anyaga és szerkezete

A tüske nem más, mint módosult szőr. Ezek keratinból* (kéntartalmú fehérjestruktúrák) vagyis szaruból vannak. Ez a protein a fő alkotóeleme a hajnak és a körmöknek – természetesen a sün tüskének is – és ez ad neki erőt és rugalmasságot.

Öregebb tüskék kb 2-3 cm hosszúak, a „babatüskék” kisebbek közül van, ami az 1 cm-t se éri el. Az átmérője egy felnőtt sün tüskéjének 2 mm is lehet. A tüskék a hegyüknél újulnak meg, a tövük hagyma alakban végződik a bőr alatt, amit izmok vesznek körül. Minden tüske üreges. A belső fal vastagsága kb 0.5 mm és átlós septával** van megerősítve. Ennek következtében a struktúrája merev, de nagyon könnyű. Emellett az anyaga rugalmas és csak ritkán törik. Ez az összeállítás (sün) életet menthet: Párnaként használják, ha magasról leesnek. Otthon ne próbáljátok ki.

A tüskék beige és barna csíkosak. A vadonban ez kiváló álcát jelent. A sünik élete folyamán a tüske-kabát világosodik és vörösödik, a sötét csíkok kifakulnak.
A tűhegyes tüskék a bőrizmokban ülnek. Minden egyes tüske mozgatásáért, lesimításáért és borzolásáért egy saját merevítő izom felel.


Típusa és száma a tüskéknek
Összesen három generációja van a tüskéknek. Sünikék kb 100 tüskével születnek. Ezek már a szülés előtt kialakulnak. A tüskék a testnedvekkel teli bőrbe ágyazódnak, így a mamasüni nem sérül meg a szülés közben. Néhány órával a születés után a tüskék hegye előbújik. Ezek a tüskék ilyenkor még fehérek és puhák.
4-5 nap után néhány színesebb tüske kezd el nőni, sarjadzani; a fehér tüskék fokozatosan kihullanak. A második generációs tüskék valamivel kisebbek a felnőtt tüskénél, de minden további vonatkozásban hasonlóak.

2-4 hetesen bukkannak elő a felnőtt tüskék, sötét csíkos tüskék, amik átveszik az ifjúkori tüskék helyét. Egy tüske átlagos élettartama legalább 18 hónap. Felnőtt sünik egyszer-egyszer vesztenek el tüskét, amik újranőnek.


A tüskék száma gyorsan növekszik, ahogy a sünike nő: a születéskori 100 tüskén felül további 300 tüskét növesztenek az első tíz napon. Egy 43 gr-os süni kölyök legalább 2000 tüskével, már éppen önállósult süni növendék úgy 3500-al büszkélkedhet. Egy felnőtt állatnak kb. 8000 tüskéje van.

Gömbölyödés

Vadászatkor és alváskor a tüske izmai is pihennek, így az lesimul. Ha veszélyt érez, megfeszíti azt a sok ezer kis izmot, ami mozgatja. A bőrizmok összehúzódása okozza.

A homlokon található tüskéket emeli először a magasba, mintha ráncolná a szemöldökét. Veszélyben, vagy ha csak hozzáérnek, pillanatok alatt összegömbölyödik védve az egész testét. Behúzza a lábacskáit a testéhez, és egy tüskés gömbbé alakul a körizmoktól.
Ha a süni összegömbölyödik a tüskéi minden irányba, borzolódva állnak. Akár azért gömbölyödött össze hogy védje magát, akár csak téli álmot alszik, a védelme kikezdhetetlen. A sünök képesek órákig mozdulatlanul összegömbölyödve maradni, téli álom alatt akár hetekig is.

Szaporodás

A terhesség 35 napja után, átlagosan 4-5 siket és vak bébisüni jön a világra 15-20grammosan. A mamasüni 6 hétig szoptatja kicsinyeit, a hímeknek semmi munkájuk nincs a kicsik nevelésével. Amikor már 3-4 hetesek hagyják el először az apróságok a fészket és mennek felfedező túrára, ilyenkor már esznek szilárdat is.

Párzás

A hőmérséklettől és időjárástól függően, a sünik májustól augusztus végéig párzanak..
Az udvarlási rítust “hedgehog carousel” –nek, azaz sün-körhintának hívják, ahogy a hím a nöstény körül órákig kering. Először a nőstény agresszívan reagál az udvarlónak, felborzolja a tüskéit a hátán. Amikor behódol, a párzás hasonlóan zajlik le mint más emlősöknél: A hím a nőstény hátára mászik. A párzás alatt, a nőstény lesimítja tüskéit. A közösülés után a pár szétválik. A sünik nem egy életre választanak párt. A hím útjára megy keres még nőstényeket, így csökkentve az élelem utáni versenyt.

Szülés és gondozás

A terhesség 35 napja után, átlagosan 4-5 siket és vak bébisünit hoz világra, akik 6 hétig szopnak napközben. A mamasüni éjjel jár táplálkozni. A születéskor a sünibébiknek már van kb 100, puha, fejér tüskéjük. A sünbébik súlya 12 és 25 gramm között van.

Amikor már 14 naposak, kinyílik a szemük és hallani kezdenek. 21 naposan kinőnek a tejfogaik, néhány nap múlva a kölkök felfedező utakat tesznek, és első alkalommal próbálnak maguknak élelmet vadászni. Eleinte a kis sünik nem sok élelmet tudnak maguknak fogni, így a mamasüni folytatja a szoptatást és gondozást egészen 6 hetes korukig. A 6 hetes sünik már függetlenek és szétszóródnak.

A sün tartása

Sünök magányos állatok, saját területre van szükségük. Csak az egy alomból származó kis sünik viselik el egymást, amíg fel nem cserepednek. Utána már nagy esélye van annak, hogy megsérülnek, harapdálják egymást, és védelmezni kezdik az élelmet egymás elől. Ha elérték a 300 g súlyt mindenképp külön kell őket elhelyezni.

Hova tegyük a szerzeményt?
Jól szellőző, világos szobába legyen elhelyezve, ahol a hőmérséklet 18-20 °C között legyen. Érzékenyek a hangokra, míg napközben szundiznak, így néhány szoba kizárható, pl.: konyha, gyerekszoba, garázs vagy pince. Ha a körülmények megengedik, akkor szabadon kószálgathat a nappaliban. Imádják a sötétebb sarkokat, a könyves polc alsó polcát, elrejtőznek a szekrények és radiátorok mögött és nem biztos, hogy ki tudnak jönni, mert a tüskéik megakadályozzák a tolatást.
A süni ne keveredjen háziállatok társaságába – pl kutyák közé – nem csak a fertőzések átadása miatt, hanem mert leszokhat a veszélyhelyzetre való örökült reakciójáról – a tüskeborzolásról, ami később a természetben akár az életébe is kerülhet.

A süni elkerítése
Legalább 2 m² felületet biztosítsunk a süninek, így lesz helye mozogni, hisz a sünik éjszaka sokat mászkálnak. Legyen legalább 45-50 cm magas az oldalhatárolás és törésbiztos legyen, mert a sünik nagyon vágynak a szabadságra és kitartó erős állatkák, valamint célszerű kis zárható nyílást vágni a kényelmesebb szabadon engedéshez. Úgy készítsd el a helyet neki hogy könnyen tisztítható legyen, alapanyagnak megfelelő műanyag borítású farostlemez. Több szintű lakhely kialakításával sokkal kellemesebb környezetet tudunk biztosítani a süninek. Az aljára tehetsz néhány réteg újságpapírt (ne használj fűrészport, forgácsot, kérget vagy tőzeget).
Ha egy kis száraz szénát teszel be neki éjszakára, reggelre különböző kuckókat, várakat és pihenőhelyet épít ki magának a tüskéivel.

Pihi hely
Kis kartondoboz ami kb 30cm hosszú elegendő. Legyen egy bejárata, ami legalább 10x10cm, hasznos, ha levehető a teteje, mert így takarítható könnyedén. Kibélelhetjük összegyűrt újságpapírral, szénával, de hagyhatjuk, hogy egy kis segítséggel a sünike rendezze be magának. Ezeket persze ki kell cserélni ha, bekoszolódik (kaki, pisi). Ne használjunk pamutfonalat, ruhát. (no straw, hay, cloths, or wood wool). De megfeleő kuckó számukra a faágakból dróttal összekötött, hajlítható odú is.

Gondozás és téli álom
A sünit otthoni tartáskor is téli álomra kell szenderíteni, ha megfelelő súlyban van (kölyöksüninél 60-70 dkg) és egészséges. A pihenő helyét kétszeresen szigeteljük el, majd száraz, hűvös helyre tegyük. Minden téliálmot felügyelni kell.

Etetés

A sünik rovarevők, és emiatt is látjuk szívesen a kertben, mint “természetes kártevő írtó”-t. Mindamellett, ha befogadtuk, nem kellene őket meztelen csigán, földigilisztán stb. tartani, mert ezek átadhatnak parazitákat. Ellenben a kisállat-kereskedésekben kaphatóak tücskök, gyászbogárlárvák és lisztkukacok, az utóbbit mértékkel, melyeket szívesen fogyasztanak a sünik. A befogadott sünöknek adott étel összetétele hasonlónak kell lennie, mint a természetes élelme, bőséges zsírban és proteinekben.

Alap fogások
Sose fogj egy sünit kiegyensúlyozatlan diétára! Az alap összetevők egy változatos diétára a következők:

– Konzerv süntáp (boltban kapható)
– Konzerv macska vagy kutya kaja
– Tojás (főtt vagy rántottaként)
– Főtt csirke
– Vagdalt husi (kevergetve süssük amíg átbarnul)


Keverd a következőket össze (alapvető a jó emésztéshez):

– búzakorpa
– zabkása
– száraz sün táp

További vitamin és/vagy ásványok csak alkalmanként szükséges, és az is csak akkor, ha az állatorvos által van előírva. Egy túladagolás – főleg a zsírban oldódó vitaminoknál – több kárt tesz, mint használ! A különböző alapfogások persze összekutyulhatóak, pl.: konzerv cicakaja és vagdalt husi, vagy rántotta főtt csirkével. Kukorica olaj a legjobb a sütéshez, mivel jótékony elemeket tartalmaz a sünik részére.
Adagonként (150g-os joghurtos pohár) keverj egy kiskanálnyi búzakorpát vagy két kiskanálnyi zabkását vagy száraz süntápot hússal, tojással vagy konzerv kajával. Szükséges esetén egy kis vizet is tegyél hozzá ha túl szárazra sikerült.

Sose adj a süninek közvetlenül a hűtőből vagy a sütőből enni! Ne etesd maradékkal, semmi édes vagy fűszeres se csípős. Gyümölcs és zöldség, sajt, dió, túró vagy joghurt ne szerepeljen a sünike étlapján! Hogy “megmosd a fogait” (sünik hajlamosak a fogkőképződésre) minimum hetente egyszer adj neki valami sültet, csirke szárnyat, nyakat és csirkeaprólékot csonttal.
Kerüld a monoton etetést, pl.: csak konzerv macska kaja. Ha már muszáj macska kaját többször adni, legalább legyen mindig más típusú és tegyél hozzá egy kanál kukoricaolajt.
Sok féle száraz süntáp kapható boltokban, de nem árt megjegyezni, hogy ezek nem komplett kaják, csak kiegészítők!

Az itatás
Mindig legyen előtte friss víz. A tejben lévő laktóz emészthetetlen egy süninek, nem beszélve arról hogy hasmenést okoz,ami halálos kimenetelű is lehet. A vizet tedd egy lapos aljú kerámia edénybe, hogy ne tudja felborítani.

Receptek
Kipróbált alternatív boszorkánykoha, ami megfelelő egy közepes méretű ifjú süni számára:

– 60 g főtt marha, egy teáskanálnyi olajjal, hozzá egy kiskanálnyi of búzakorpával
– 30 g főtt marha, egy főtt tojás egy teáskanálnyi olajjal keverve 2 kiskanálnyi zabkásával
– 60 g tojgli rántotta egy kanálnyi olajjal 2 kanál száraz süntáppal
– 100 g konzerv cica hami keverve 2 kiskanálnyi száraz süntáppal
– 100 g csirke keverve 2 kiskanálnyi zabkásával és egy teáskanálnyi kukorica olajjal

Étel mennyisége & súlynövekedés
A süniknek különböző mennyiségű táplálékra van szükségük. Függ a súlyuktól és az egészségi állapotuktól. Egy átlagos középsúlyú sünik annyit eszik, ami belefér egy 150g joghurtos pohárkába. A súlynövekedés mértéke mutatja meg a megfelelő porciózás mértékét.
Eleinte mindennap mérni kell a befogadott kis sünit, később elegendő hetente. Fordítsd a hátára és úgy tedd a mérlegre majd finoman fújd meg az orrát, hogy nyugton maradjon. A nagyon sovány állatka 15-20g súlyt kell hogy naponta visszaszerezzen, később ez csökkenhet 10-15 grammra .
Naponta egyszer, esténként etessük a sünit, aki az egész napos mozgás után megéhezett. A legyengült süniket inkább többször, kevesebb étellel kínáljuk. A megmaradt eleséget dobjuk ki és naponta mossuk el az edényeket forró vízzel(vagy minden etetés után/előtt).

Etetés kézből
A nagyon beteg és gyönge sünit, aki nem eszik magától, fecskendővel kell etetni. Fordítsd a hátára ülőpózban, így nem fullad meg. Használj – ha nincs más kéznél – hús pürét (csecsemő táp 4 hónapos kortól), jobb döntés (kézi etetéshez, ha napokig kell) lenne a Hill’s féle „Prescription Diet Canine a/d Feline” (állatdokitól kell kérni), hígítva egy kis édesköménnyel vagy kamillateával. Végszükségben adhatsz még neki a cicák részére készült laktózmentes tejet. Etesd 4-5 alkalommal naponta, próbáld a szája széléhez nyomni a tápot, kb 10 -30 ml elég lesz alkalmanként.
Mindig hagyj egy kis edényben tápot a sünike előtt, hogy ha úgy gondolja elég erős egyedül enni.
Azt a sünit, amit kézzel kell etetni, annyira gyönge, mindenképp meg kell mutatni egy állatorvosnak!

Mivel ne etessük
Az emberi fogyasztásra szánt ételek, vagy amelyeket azért etetünk állatainkkal, hogy nagyra nőjenek és erősek legyenek – nem feltétlenül megfelelőek a sünök számára. Következők nem találhatóak egy sün-menün:

  • gyümölcs: alma, körte stb.
  • zöldség: saláta, répa stb.
  • tejtermékek: sajt, túró, joghurt stb.
  • diófélék, mazsola
  • babatáp (emberi)

Csak egy pletyi hogy esznek gyümölcsöt! Ha sünt látsz a kertben, ami a lehullott gyümölcsöt eszi, akkor ő csupán a benne lévő férgeket, kukacokat szeretné kinyalogatni. Bélrendszerük felépítése miatt képtelenek megemészteni vagy táplálékot nyerni a vegetáriánus koszttól. Még ha éhesen bele is harap egy almába, édesnek fogja érezni, nem lesz számára tápláló! Egy szó mint száz, a vegetáriánus süni csak egy éhező süni! Kegyelmezzünk neki egy kis macskatáppal:)

Gyere, süni, szeretünk!

Kevésbé szívesen látott állatka a kertben a vakond, pedig nagyon hasznos, hiszen férgekkel, lárvákkal, bogarakkal táplálkozik. Amerre jár, bosszantó földkupacokat hagy maga után, de bántani mégsem szabad, hiszen védett. Nagy öröm viszont, ha felbukkan a tüskés hátú a kertben. A sünök hasznos lakók, megeszik a csigákat, bogarakat, hernyókat és a rovarok többségét. Ha szeretnénk látni a sünök életét, építsünk számukra búvóhelyet, ahol biztonságban érzik magukat. A rendszeres vízellátás és a friss élelem visszacsalogatja őket!

Tipp: ha a kedvükben szeretnénk járni, rakjunk ki nekik vagdalt húst, rántottát vagy friss májat.

Vadonleső program


Elindult egy Európában egyedülálló természetmegfigyelő rendszer, a Vadonleső program, melyet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hozott létre és tart fenn. A program olyan internetalapú megközelítést használ, amely lehetővé teszi számos állat- és növényfaj adatainak gyűjtését, az egyetlen helyen történő ismeretátadást, interaktív szemléletformálást, a megfigyelések műholdfelvételek segítségével történő helymeghatározását és rögzítését.

Mostantól bárki rögzítheti a honlapon szereplő védett fajokra vonatkozó megfigyeléseit, megoszthatja azokat másokkal, s gyarapíthatja Magyarország országos természetvédelmi adatbázisát.
A programhoz bárki csatlakozhat, aki rendelkezik internetkapcsolattal és számítógéppel. A www.vadonleso.hu oldalon minden szükséges információ megtalálható az érintett fajok felismerésével, az adatrögzítés módjával kapcsolatban, illetve a már feljegyzett adatok is megtekinthetők. A program első fázisában kilenc gyakori, védett állatfaj (sün, mókus, vakond, ürge, levelibéka, szalamandra, szarvasbogár, csíkos medvelepke, farkasalmalepke) adatai rögzíthetők egy Google Map-alapú felület segítségével, online módban.

A sün alkalmazkodó

Sün búvóhelyek

A Madárbarát kert program legnagyobb vonzereje éppen abban rejlik, hogy az év jelentős részében a madarak mellett más állatcsoportok képviselőit is vendégül láthatjuk. Ráadásul ennél sokkal többet is tehetünk, számos környezetgazdagítási eszköz és módszer áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy segítsük állat lakótársaink életét még a nagyvárosokban is. Ezeket alkalmazva lakó- és munkahelyi környezetünket nemcsak biológiailag gazdagabbá, de szebbé, szórakoztatóvá is tesszük, hiszen a sokféle megjelenésű és életmódú élőlény megfigyelése, fotózása nagyszerű élmény.

Sokakat meglep, hogy a megfontoltan bandukoló sünök igazi alkalmazkodóművészek, olyannyira, hogy még az éjszakai belváros parkjaiban is össze lehet velük futni. Mivel nem túl válogatósak, férgeket, csigákat, rovarokat, rágcsálókat és gyümölcsöt egyaránt esznek, megtelepedésük egyik legnagyobb gátja a megfelelő búvóhely, különösen a hosszú téli álom időszakára megfelelő rejtekhely hiánya lehet, amint többféleképpen segíthetünk.

Természetes jellegű búvóhelyek
Közterületi parkokban a sűrű, nehezen megközelíthető bokrosok, sövények, nagy kiterjedésű talajtakaró tuják, fenyők és cserjék elsőrangú nappali rejtekhelyek számukra. Nem is beszélve arról, hogy ezek az árnyékos területek segítik számos táplálékállatuk életét is, így biztosítva számukra az élelem utánpótlást.

Sűrűbb, bokros, árnyékos hely
Sűrűbb, bokros, ányékos…
... vastag levélszőnyegű belseje tavasztól őszig nappal rejtekhelyet, ...
… vastag levélszőnyegű belseje tavasztól őszig nappal rejtekhelyet, …
 ... a hideg hónapokra telelőhelyet biztosítanak a sünöknek.
… a hideg hónapokra telelőhelyet biztosítanak a sünöknek.

A mostanában szerencsére reneszánszukat élő komposztálók a gyíkok és békák mellett a sünöknek is jó nyári és téli menedéket jelent, főleg akkor, ha a komposztáló láda aljára több rétegben elhelyezett vastagabb ágakból búvóhely labirintust alakítunk ki.

A hagyományos komposzt- és trágyarakások mellett …
… a modern, szekrényes komposztálók is
jó sün menedékek, ha alul van rajtuk
egy kellő nagyságú bebúvó nyílás.

A sünök minden bizonnyal évezredek óta beköltöznek a tűzifa rakások réseibe. Ezért a madárbarát kertészek által alkalmazott fantasztikus farakások építésénél, az alapi rönkök között hagyjunk ki sün méretű hézagokat.

Fantasztikus farakás…
…alapi részében kialakított sün búvóhely.

Süntanya
Zártabb irodai és panelházi előkertekben, magánkertekben alkalmazhatunk alacsony kutyaházhoz hasonló süntanyát. Ezeknek a fából készült sünszállásoknak levehető a teteje, így könnyen fel tudjuk tölteni száraz levéllel, fűvel a lakóteret, illetve ellenőrizhetjük, hogy megtelepedtek-e már benne a tüskebökik. A süntanyát érdemes a kert, előkert bokros, árnyékos sarkába, lehetőleg takarásba elhelyezni, és akár rőzserakást is halmozhatunk rá álcázásul, a kutyák elleni védelmül.

A süntanyát…
… a kert csendes…
… árnyékos, kevésbé zavart pontjára tegyük ki. (Fotók: Orbán Zoltán)